Constar znów produkuje
Jak wyjaśniła, oznacza to, że po usunięciu stwierdzonych podczas wcześniejszych inspekcji niedociągnięć, nie ma przeciwwskazań do rozpoczęcia działalności firmy w pełnym zakresie. Zakłady Mięsne Constar odzyskały również uprawnienia i certyfikaty, które dotychczas posiadały.
"Wznowienie produkcji pozwoli na rozpoczęcie dostaw do sklepów sprawdzonych i pełnowartościowych wyrobów wytwarzanych w Constar" - podkreśliła Rudzka.
15 kwietnia Inspekcja Weterynaryjna, wskutek stwierdzonych w trakcie kontroli nieprawidłowości, wstrzymała konfekcjonowanie (czyli pakowanie i wysyłanie) wędlin w starachowickich zakładach mięsnych. Tego samego dnia rada nadzorcza spółki podjęła decyzję o wstrzymaniu całej produkcji. Odwołała także prezesa firmy.
Również 15 kwietnia "Rzeczpospolita" podała, że we wspólnym śledztwie tej gazety i telewizji TVN dziennikarze wykryli, iż "w starachowickim Constarze zapleśniałe kiełbasy pracownicy +odświeżają+ olejem, a wędlinom na etykietach przedłużają terminy ważności. Potem wędliny te trafiają do sklepów w całej Polsce".
ss, pap